Wat is een heftruck certificaat?

Wat is een heftruck certificaat?

wat is een heftruck certificaat

Heftruck certificaat verplicht?

Het rijden met een heftruck is niet zonder gevaar voor jezelf en voor anderen. Als je met een heftruck werkt is het dus van belang dat je weet waar je mee bezig bent. De Arbowet eist van de werkgever dat hij een veilige werkplek biedt.

Ook moet hij ervoor zorgen dat de werknemer, die een intern transportmiddel bestuurt, ‘deskundig’ is. Een manier om aan te tonen dat sprake is van voldoende deskundigheid is het heftruckcertificaat. Het behalen van dit diploma is dus niet verplicht, maar verzekeraars stellen het vaak wel als voorwaarde in de polis.

Heftruck certificaat halen

Om het certificaat te krijgen kun je een cursus of opleiding volgen. Dit doe je bij een erkende opleider of door middel van een interne cursus van de werkgever. In het laatste geval moet de instructeur over voldoende kennis en ervaring beschikken. Ook moeten de examenonderdelen administratief worden vastgelegd. Het is vaak gemakkelijker en efficiënter om een erkende opleider in te schakelen. Deze zorgt voor de juiste lesstof, examenonderdelen en registratie.

Theorie en praktijk

Om een heftruck certificaat te behalen doe je een deel theorie en een deel praktijk. Het is immers belangrijk om niet alleen te weten hoe je met de heftruck omgaat, maar ook waaróm. Hiermee zorg je ervoor dat je niet alleen goed maar ook veilig werkt.

Heftruck certificaat geldigheid

Natuurlijk moet een heftruckchauffeur zijn kennis ook actueel houden. Het diploma heeft dan ook een beperkte geldigheid. Door middel van een herhalingscursus kan de chauffeur het heftruck certificaat verlengen.

Hoe lang duurt het om een heftruck certificaat te halen?

Hoe lang een cursus tot gecertificeerd heftruckchauffeur duurt, verschilt per opleider. Maar een opleiding voor het besturen van een heftruck duurt meestal twee dagen. Het verlengen duurt een halve dag.