Slijtage voorkomen bij landbouwbanden

Slijtage voorkomen bij landbouwbanden

slijtage voorkomen bij landbouwbanden

Natuurlijk hoeven we u niet uit te leggen waarom het belangrijk is om slijtage te voorkomen bij landbouwbanden. U wil natuurlijk ook dat de tractorbinder, heftruckbanden of andere landbouw wielen zo lang mogelijk meegaan. Zo bespaart u mogelijke kosten die gemaakt worden bij het aanschaffen van nieuwe wielen. Slijtage bij landbouwbanden kunnen verschillende oorzaken hebben. Naar mate van tijd slijten landbouwbanden nou eenmaal, maar in dit artikel vindt u een aantal tips om banden slijtage te voorkomen. Hiermee bespaar je kosten in de toekomst en kun je ook direct kosten besparen door het verbruik van brandstof te verlagen.

1.     Bandenspanning

Het is belangrijk dat de bandenspanning periodiek gemeten wordt en dat de banden op de juiste bandenspanning worden gebracht. Zo bespaar je niet alleen brandstof maar voorkom je ook nog eens slijtage.

Bij de meeste mensen is het wel bekent dat de bandenspanning soms niet helemaal optimaal is door een slordigheidje. Helaas kan dit leiden tot significante slijtage van de landbouw wielen veroorzaken. Hieronder worden veelvoorkomende gevolgen beschreven.

Slappen landbouwbanden
Een te lage bandenspanning kan leiden tot opwarming van het materiaal, waardoor het rubber sneller zal vergaan. Daarnaast kan door de warmte het materiaal en de hiel ontbinden.  
Te sterk opgepompte landbouw wielen
Wanneer een landbouwband te sterk opgepompt is zal deze gaan bollen. Dit kan ervoor zorgen dat het middelste deel van het wiel gaat bollen. Deze bolling kan sneller slijten veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen het loopvlak en hiel sneller beschadigt.
image

De bandenspanning is belangrijk omdat die van invloed is op het vermogen van uw banden om gewicht te dragen. Hoe lager de spanning, hoe meer gewicht ze veilig kunnen dragen. Dit is een belangrijke overweging wanneer u rijdt met een zware lading of over ruw terrein.

Om slijtage te voorkomen, moet u uw bandenspanning regelmatig controleren en zo nodig aanpassen. Let ook op de bandenspanningsmeter als die niet goed werkt, laat hem dan onmiddellijk vervangen!

2.     Zware lading

Wederom een activiteit die voor agrarische ondernemers niet onbekend is; een zware lading. Wanneer de belasting van de lading hoger is dan de opgegeven index van de fabrikant dan kan dit ervoor zorgen dat de landbouwbanden sneller zullen gaan slijten. Dit kan voor snellere slijtage veroorzaken aan het loopvlak.

3.     Wieluitlijning van het landbouwvoertuig

Wanneer banden in landbouw niet goed afgesteld zijn kan dit ervoor zorgen dat het banden oppervlak niet recht op de weg staan. Dit kan als gevolg hebben dat het loopvlak en de nokken sneller kunnen beschadigen.

Vaak kunt u aan de beschadigheden en slijtage van de landbouwbanden achterhalen waar het probleem ontstaat. Mocht u er zelf niet uitkomen of niet zeker weten of de banden echt aan vervanging toe zijn, neem dan vrijblijvend contact op met Boxtyre.