Hoe werkt het sipen van een heftruck band?

Hoe werkt het sipen van een heftruck band?

thumb

Sipen is van essentieel belang bij het behouden van grip op banden. Een sipemachine zorgt ervoor dat er talloze kleine groeven op een band worden aangemaakt. Dit zorgt er vervolgens voor dat er verschillende grijpranden worden ontwikkeld op de band, waardoor de grip op onder andere gecoate vloeren van magazijnen verhoogd wordt.

Naast het feit dat sipen ervoor zorgt dat banden voorzien worden van extra grip, zijn er nog extra voordelen. De extra grip is natuurlijk zeer belangrijk wanneer een heftruck door een glad magazijn rijdt, aangezien er grote negatieve gevolgen kunnen zijn. De extra voordelen zijn echter ook geen overbodige luxe. Zo zorgt het ervoor dat de remweg verkort wordt (dit hangt natuurlijk samen met de betere grip) en daarnaast zorgt het voor warmtevermindering van de band. Doordat de banden minder warm worden tijdens het gebruik, zullen deze langer meegaan en zodoende worden er kosten voor vervanging uitgespaard.

Het fijne van sipen is dat er geen nadelen aan vastzitten. Er worden slechts inkepingen in de breedterichting van het profiel gemaakt en zodoende zal er geen rubber verwijderd worden. Zodoende is het mogelijk bij zowel nieuwe als oudere banden. Iedere band is geschikt om gesipet te worden en derhalve is het nooit te laat om een band te laten sipen. Al met al is het dus een zeer efficiënte methode, die zowel duurzaam is als bevorderlijk voor de veiligheid.