Heftruckbanden vervangen

Heftruckbanden vervangen

Heftruck banden

Industriële wielen en banden zijn van vitaal belang voor elke machine om te blijven draaien, heftrucks zijn hier geen uitzondering op. Onderhoud van de banden is hierdoor zelfs nog meer van belang, gezien het feit dat industriële machines duur zijn en vaak een onmisbaar onderdeel zijn van het efficiënt laten draaien van de onderneming. Een van de meest gemiste, en soms ook moeilijkste onderdeel van bandenonderhoud is wanneer het tijd is om de banden van de heftruck te vervangen. Met efficiëntie en de veiligheid van de chauffeur in het achterhoofd, is het belangrijk om te weten wanneer de banden vervangen moeten worden. De banden dragen het volledige gewicht van de heftruck en slijtage bij normaal gebruik, met daarnaast meerdere stops, versnellingen, draaien, laden, lossen, maken zelfs de beste banden gevoelig voor uitval.

Type heftruckband

Met een zeer divers aanbod aan heftruckbanden, is het belangrijk het verschil hiervan te weten en erachter te komen welk type band het meest geschikt is.

Toestand heftruckbanden controleren

Een van de meest belangrijke aspecten om te controleren aan de heftruck is de hoeveelheid aan slijtage aan de banden. Sommige banden hebben een slijtage lijn boven de afmeting van de band, wanneer de bovenkant van de band deze lijn raakt is het tijd om de band te vervangen. Een meer gebruikelijke manier is om de 2-inch regel te volgen. Het nummer aan de zijkant van de band vertegenwoordigd de hoogte van de band. Wanneer de diameter van de band 2-inch (=5,08cm) minder is dan de hoogte van de band, is de band zo'n 15-18% versleten. Hoewel deze regel kan variëren afhankelijk van het model, is het een redelijke standaard. Vuil, puin en verkeerd gebruik van de heftruck kan er allemaal voor zorgen dat stukken rubber loslaten. Contact met scherpe hoeken/randen kan er daarnaast voor zorgen dat grotere stukken rubber van de band gesneden worden, wat vaak zorgt voor instabiliteit. Ten slotte kunnen vlakke plekken aan de band veroorzaakt worden door snelle stops met een zware lading en het draaien van de banden. Vlakke plekken aan de band zijn niet altijd makkelijk op te merken, echter kan het helpen om in de gaten te houden of er een plek zichtbaar is aan de band die kaler lijkt dan de rest.

Hoe moet je heftruck banden vervangen?

Het vervangen van heftruckbanden bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is het demonteren van de velgen. Daarna worden de oude banden van de velgen verwijderd. De volgende stap is dat telkens een nieuwe heftruckband op een velg wordt aangebracht. Met een pers wordt de band om de velg gedrukt. Vervolgens kunnen de velgen, voorzien van nieuwe heftruckbanden, weer op de heftruck gemonteerd worden. De heftruck kan nu weer in gebruik worden genomen.

Boxtire beschikt over een breed assortiment aan heftruck banden met merken zoals Marangoni en Laugfs, bekijk onze heftruckbanden.